En tot slot: wat zou je het liefst morgen veranderd willen hebben?
Dat hoe en wat we elke dag eten aansluit bij wat onze leefomgeving nodig heeft en kan bieden. Dus meer biodiversiteit op ons bord. En meer waardering en verbinding met ons voedsel en de mensen die het (mogelijk) maken.
Even voorstellen: Heleen Prins

Heleen Prins (zij/haar)

‘I had regarded the world too much from the outside, and I wished to become more involved in it.’(vrij naar John Stewart Collis)
Heleen zit al volop in projecten – en had ook tijd voor een kort interviewtje.
Dus, Heleen, wat was de aantrekkingskracht van Squarewise?
De afgelopen jaren was ik met voedseltransitie bezig als onderzoeker en docent. Na veel lezen, schrijven, en praten had ik zin in actie. In onderdeel te zijn van de transitie zelf. Daar kan ik bij Squarewise echt mee aan de slag.
Wie is John Stewart Collis?
Een biograaf die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn academische stadsleven achter zich liet. Hij sloot hij zich aan bij the Women’s Land Army, nét voordat het paard volledig vervangen werd door de tractor. En beschrijft prachtig zijn verwondering over de landbouw.
Nu staan we misschien ook wel aan de vooravond van zo’n grote verandering. Die maak ik graag van binnen mee. Ik wil aan de slag met allerlei spelers in die transitie, zoals boeren, ambtenaren en pionierende voedselbedrijven. Samen te gaan doen wat er nodig is én dan nog net een stapje extra erbij.
Wat is anders dan je had verwacht?
Een aantal van mijn projecten is super concreet: op zoek naar afzet voor twintig ton kreukerwten, en het organiseren van kerstpakketten met producten van natuurlijke boeren. In deze projecten kom ik realiteiten tegen die ik veel minder in beeld had ‘van buitenaf’. Onderhandelen over prijzen bijvoorbeeld, of rekening houden met maaitijd als je samenwerkt met melkveehouders. Het is dus nog veel worstelen in het bestaande systeem, terwijl je nieuwe systemen wil laten groeien.
En het is nieuw voor me om als sociaal ondernemer te werken. Een systeem waar geld verdiend moet worden, terwijl je ook investeert in verandering en hierin andere waarden voorop stelt.
Welke verandering of transitie ben je het meest mee begaan?
De voedseltransitie naar een agro-ecologisch systeem. In al haar facetten: gezond, eerlijk, duurzaam, lekker.